YAZI TÜRLERİ
POLİTİK DURUM
20.’den 21. yüzyıla girerken
Bu yazı, Dünya ve Türkiye’deki dünden bugüne gelişmeleri köşe taşlarını koyarak ve dergimizin yönelişine ilişkin zemin oluşturacak şekilde ele alıyor.
Küçük olaylar büyük çıktılara neden olabiliyorsa, arka planda büyük bir kriz var demektir.
Arjantin’den Afganistan’a
Esas olarak küreselleşme döneminin bitişi olan ikiz kulelere saldırıyla bütün dünya savaş ve terör denklemine göre algılanmaya ve algılatılmaya başlandı.
1 Mayıs’a doğru
Farklı coğrafyalarda çok çeşitli olaylar, giderek tek bir politik gündemi oluşturuyor ve bu gündem 1 Mayıs alanlarına yansıyacak.
Emperyalist saldırı sürüyor
AB ve seçim parantezine alınmış Türkiye, her anlamıyla bir çıkışsızlığı yaşıyor. Kendisinin olmayan tercihleri daha ne kadar etkileyebilecek?
İnsan hakları, demokratik haklar vb. açısından
KÜRESELLEŞME ve AVRUPA BİRLİĞİ
Bütün sorunların kendisine bağlandığı AB’ye evet - hayır ikilemine sıkışmanın işçi sınıfı ve emekçiler açısından ne kadar gerçekçi olduğu tartışılıyor.
Savaş ortamına giderken
3 Kasım seçimleri, Dünya’da ve Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede gerginliklerin arttığı bir ortamda yapıldı ve sonuçları bu açıdan önemli.
Kapitalizmin çıkışı yok
Kapitalizm, hızla savaşa doğru koşuyor ve savaş dışında bir çözüm üretemeden, insana ve doğaya ait her şeyi bozup, insanlığı sona doğru sürüklüyor.
ABD, AB, ordu ve AKP
Ülke siyaseti, kendi özgüllüğü içinde bir tablo oluşturuyor görünse de gittikçe daha çok emperyalistlerin ve işbirlikçilerin gündemi tarafından belirleniyor.
Emperyalist saldırı ve işgal politikası, karşı tepkileri geliştirirken
Günümüz Türkiye’sinde, birincisi şeriatçılarla kemalistler diğeri de amerikan karşıtlığına indirgenmiş anti-emperyalist mücadeleye hapsedilmek istenen toplumsal muhalefet, bağımsız sınıf tavrı ekseninde geliştirilmek zorundadır.
Emperyalist saldırı Ortadoğu’ya odaklanırken
Türkiye, coğrafi, kültürel, siyasi, askeri, vb yönlerden emperyalist projelerin tam merkezinde yer alıyor. Bu yüzden NATO zirvesinin İstanbul’da toplanması tesadüf değil ve özel bir önem taşıyor.
Emperyalist saldırganlık ve yayılmacılık kıskacında
İşçi sınıfının ulusal düşmanlıklardan, ulusal baskıdan çıkarı yoktur. Yalnızca işçi sınıfı tutarlı olarak halkların, ulusların eşitliğinden, kardeşliğinden yanadır. Kıbrıs emperyalist politikalar ve planların merkezinde duruyor.
Savaş, katliam, sefalet, gericilik, hakların, kazanımların gaspı...
KURTULUŞ İŞÇİ SINIFINDA, SOSYALİZMDE
Tırmanan emperyalist saldırganlığa gösterilen tepkiler içerisinde ‘demokrasici’, ‘ulusalcı’ ya da ‘İslamcı’ akımlar gelişirken işçi sınıfının, komünizmin bağımsızlığının vurgulanması önem kazanıyor.
Keskinleşen emperyalist rekabet koşullarında
Türkiye’nin AB sürecinin kritik aşamasında, Kürt ulusal sorunu odağında tırmanan gerilimler ve saflaşmalar irdeleniyor.
Küreselleşme, ‘ılımlı İslam’, şoven milliyetçilik, militarizm...
EMPERYALİZM ve OLİGARŞİNİN SEÇENEKLERİ
Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri sürecinde saflaşmanın keskinleştiği ortam, dünya ölçeğinde emperyalizmin politikalarından bağımsız değildir.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üst boyuta tırmanan politik kriz içerisinde gerçekleştirilmiş olan parlamento seçimlerinin sonuçları ele alınarak karşılıklı mücadele eden politik aktörlerin tutumları değerlendiriliyor.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE REFERANDUM
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi doğrultusunda anayasa değişikliği gündeme gelmişken genel olarak anayasaların konum ve işlevlerine değiniliyor ve referanduma sunulan anayasa değişikliğinin karşılık geldiği gelişme ve süreçlere işaret ediliyor.
Güney Kürdistan’a gerçekleştirilen sınır ötesi operasyon çerçevesinde tırmandırılan milliyetçilik, şovenizm ve ırkçılık sergilenip Kürt hareketinin tarihsel süreci özetleniyor, yeniden biçimlenen politik saflaşmalar ele alınarak değişen dengeler ekseninde Ortadoğu’daki gelişmeler değerlendiriliyor.
Butto suikastına uzanan çatışma sürecinde
Pakistan’daki çatışma sürecinin etkisi yalnızca Pakistan ile sınırlı değildir. Dünya ölçeğine uzandığı gibi, Pakistan ile ‘model’ ilişkisi içindeki Türkiye açısından da özel bir önem taşır.
1 Mayıs 2008
SENDİKAL BÜROKRASİ VE SINIF MÜCADELESİ
1 Mayıs’ta Taksim’e yürüyenlere büyük şiddet uygulanırken Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunun kabul edilmesi talebi toplumsal meşruiyet kazandı.
Bir kere daha rejim tartışmasına yol açan
AKP’nin kapatılması ve Ergenekon davalarıyla derinleşen politik krizde küreselleşmeci-islamcılık ile milliyetçi-militarizm arasındaki saflaşma keskinleşirken, düzen içi seçenekler karşısında çözüm sağlayacak tek güç olarak işçi sınıfının bağımsız hareketi vurgulanıyor.
Egemen sınıfın taraflarına
Küreselleşmeci-islamcı ve milliyetçi-militarist cepheler arasında tırmanan saflaşmada ‘şeriat tehlikesi’ ya da ‘darbe tehlikesi’ adına egemen sınıfın politikalarından birinin ya da karşıtının tarafında yer alanlar eleştiriliyor.
Ekonomik kriz üzerine
Ekonomik kriz kapitalizmin ve emperyalizmin gelişimi temeli üzerinde açıklanıyor.
Küresel ölçekte değişen politik koşullarda
Yerel seçimler öncesi dünyanın ve Türkiye’nin ekonomik ve politik koşulları inceleniyor ve seçimlerde tutum ifade ediliyor.
AKP ve ulusal sorun
AKP hükümetinin öne sürdüğü ‘Kürt Açılımı’ paketinin belirsiz niteliği vurgulanıyor ve ulusal sorunun tutarlı ve köklü çözümünün gerçekleşmesinin yoluna işaret ediliyor.
KONTR-GERİLLA DEVLETİ ve KÜRT SORUNU
Soğuk savaşın yerini tek kutupluluğa bıraktığı dönemde, ‘milliyetçilik’ yerine ‘küreselleşmecilik’ öne çıkarken egemen politikalar olarak ‘komünizm düşmanlığı’ - ‘sosyal demokrasi’ ikilisinin yerini ‘islam düşmanlığı’ - ‘ılımlı islam’ alıyor.
Devlet örgütlenmesinde düzenlemeler, Ortadoğu’da yeni rol ve AKP
AKP hükümeti boyunca tırmanan ve Anayasa referandumu öncesi keskinleşen gerilimler, emperyalizm ve oligarşinin politik tercihleri arasındaki çelişki ve mücadeleleri yansıtıyor.
Düzeltmeler, kısmi iyileştirmeler yetmez, toptan değişmeli!
Anayasa değişikliği referandumu bağımsız politik tutum açısından ele alınıyor.
12 Haziran seçimlerine giderken
Ekonomik kriz, Arap isyanları, gelişen toplumsal mücadeleler karşısında AKP’nin rolü ele alınıyor, seçimlerde farklı tutumlara değiniliyor.
Bir savaş retoriği olarak
Emperyalist politikaların taşeronluğu savaş koşullarını yaklaştırırken, sıyrılan ‘demokratikleşme’ örtülerinin ardından kişi diktatörlüğü boy gösteriyor.
Emperyalist ‘demokrasi teşvikçiliği’ ile islamcı ‘cihatçılık’ kıskacında
‘Arap Baharı’ süreci, emeperyalizmin değişen politikaları ile bağlantılı biçimde inceleniyor.
Anayasa, Suriye, ulusal sorun
‘Çözüm Süreci’, Suriye iç savaşında Kürtlerin konumundan anayasa tartışmalarında alınan tutumlara kadar çeşitli boyutlarıyla ele alınıyor.
Ortadoğu’da dengeler değişirken
GEZİ DİRENİŞİ ile ERDOĞAN’IN YIKILAN HAYALLERİ
Uzun zamandır görülmeyen ölçekte yığınsallaşarak AKP hükümetinin ‘sarsılmaz istikrar’ görüntüsünü paramparça eden Gezi hareketi inceleniyor.
Ortadoğu’daki gelişmeler ekseninde Türkiye’deki politik çatışmalar
YEREL SEÇİMLERE GİDERKEN TÜRKİYE
Seçim tartışmalarına yönelik olarak AKP hükümetinin üç dönemi, CHP politikaları ve Kürt hareketindeki gelişmeler üzerinde duruluyor.
Türkiye’de siyasi gelişmeler ve
‘Başkanlık sistemi’ dayatması ve ‘tek adam diktatörlüğü’ tehlikesi nedeniyle ‘kritik’ olarak nitelenen 7 Haziran seçimlerine uzanan siyasi gelişmeler ele alınıyor.
Tekrar genel seçim
7 Haziran seçimlerinde Erdoğan ve AKP istedikleri sonucu alamayınca 1 Kasım’da seçimler tekrarlanıyor.
İşçi sınıfının komünist partisinin yokluğunda
Dünya, Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan ölçeğinde ırkçılık, şovenizm, katliam ve savaşlarla kaos boyutuna ilerleyen tehditler ele alınırken işçi sınıfının komünist partisinin var olmamasının gelişmeler üzerinde belirleyici etkisi vurgulanıyor.
Tek adam diktatörlüğü için ‘Allahın lütfettiği’
15 Temmuz cuntacılarının darbe denemesi, temsil ettiği iktidar çatışmaları, Suriye iç savaşı ve Kürdistan’daki gelişmeler ile bağlantıları içerisinde ele alınıyor.
16 Nisan 2017 anayasa referandumu
TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜNE HAYIR!
Bütün dünyada şoven milliyetçi, ırkçı, korunmacı, savaşçı politikaların yaygınlaştığı koşullarda, Türkiye, açık diktatörlüğe gidişte kritik bir seçimle karşı karşıya.
24 Haziran 2018 seçimlerinde
TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜ DURDURULMALI!
Emperyalizmin değişen politikalarıyla artan saldırganlığı Ortadoğu ve Suriye’de vekiller savaşına yansırken, bu çatışmaların doğrudan içinde yer alan Türkiye’de açık diktatörlüğe giden süreç cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleriyle son dönemecine ulaşıyor.
Din ve millet adına terör estiren iktidar, onu taklit eden muhalefet
İşçi sınıfının bağımsız politik mücadelesinin eksikliği koşullarında, islamcılık, milliyetçilik, yayılmacılık ve saldırganlığı tırmandırarak açık diktatörlüğü yerleştirmeye yönelen iktidarı, bu konularda onunla yarışa giren muhalefet durduramıyor.
Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimleri
TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜNÜ DURDURMA FIRSATI
31 Mart seçimlerinin Saray’ın hedeflediği biçimde sonuçlanmaması, onun planlarını bozarak tek adam diktatörlüğü rejiminin yerleştirilmesi açısından 23 Haziran seçimlerine kritik önem kazandırdı.
Emperyalizmin uzun yürüyüşü sürüyor
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ulusal sorun ve savaş konularıyla ilişkili politik tutum alınmasını gündeme getirdi.
Açık diktatörlüğe geçiş döneminde politik seçenekler
TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜNÜ DURDURMA ZORUNLULUĞU
Yaşanmakta olan açık diktatörlüğe geçiş koşullarında gerçekleşecek 2023 seçimlerinde alınması gereken tutum vurgulanıyor.
Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin kazananı
2023 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde iktidar ve muhalefet tarafından alınan politik tutumlar seçim sonuçları açısından değerlendiriliyor.
ARAŞTIRMA - İNCELEME
Emperyalizmin son 10 yılı
Emperyalizmin son on yılının tanımı olan küreselleşme ideolojisi, işlevini tamamlamış ve emperyalizm yeni yönelimlere girmiş bulunuyor. Biten ve başlayan yeni yönelime dair ilk sözler bu yazıyla söylenmiş oluyor.
HACI YILDIZ
Koşulları, gelişimi, gerçekleştirdikleri
Yıkılan neydi, yaşanan sosyalizm deneyimi bize nasıl dersler bıraktı sorusuna yanıt aranacak dizinin ilk yazısı iç savaş yıllarına kadar olanları değerlendiriyor.
SÜHA ILGAZ
Kemalist bir kapitalistleşme öyküsü
OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE
Türkiye’de devlet tartışmasının ideolojik ve tarihi arka planını oluşturma çabasına yönelik çalışmanın ilk bölümü.
CEMİL TUNA
Sovyet iktidarının daralması
Sosyalizm deneyinin değerlendirilmesi amacıyla devam eden çalışmalar bu sayıda iç savaş dönemini konu alıyor.
SÜHA ILGAZ
Sovyetlerde NEP dönemi
Sosyalizm tarihi üzerine araştırma inceleme yazımız, Sovyetler’de önemli bir kavşak olan NEP dönemini ve bu dönemin tercihlerini anlatıyor.
SÜHA ILGAZ
Dönemin devrimci kavranışı açısından
Her tarihsel dönemin sosyalizme götüren devrimci stratejisini yaratmak, o dönemin komünistlerinin tarihsel sorumluluğudur.
HACI YILDIZ
Devlet ve altyapı
GERİ KALMIŞLIĞIN KAYNAKLARINDA OSMANLI
Emperyalist merkez ülke kapitalizmleri ile geri kalmış perifer ülke siyasal yapılarının farklılaşması ve farklılıkları üzerine tarihsel bir giriş.
İREM YALINPALA
TEKELCİ REKABET ve DEĞİŞEN DENGELER
Emperyalist merkezlerin keskinleşen rekabetleri, dünyayı yeni gerilimlere sürüklüyor ve Lenin’in Emperyalizm teorisinin önemini gösteriyor .
HACI YILDIZ
Sosyo-ekonomik yapı tahlili açısından
Sosyo-ekonomik yapı tahlili yapabilmek, bu tahlilin dayanacağı marksist terminolojiyi ve bu eksende bir kavram bütünlüğünü yeniden kurarak işe başlamayı zorunlu kılıyor.
HACI YILDIZ
Sovyetlerde sosyalist inşa
ZORLA KOLEKTİFLEŞTİRME, HIZLI SANAYİLEŞME
Sosyalizmin tarihine ilişkin, Sovyet deneyiminin incelenmesine yönelik çalışma bu sayıda, zorla kolektifleştirme ve hızlı sanayileşme ile karakterize edilen sosyalist inşa dönemi ile sürüyor.
SÜHA ILGAZ
Sovyetlerde toplumsal yapının konsolidasyonu
SOSYALİST EKONOMİ ve SİYASİ YABANCILAŞMA
Sosyalizm deneyiminin değerlendirilmesine yönelik olarak Sovyet tarihinin incelenmesinde belirleyici öneme sahip olan toplumsal-ekonomik dönüşümün sonuçlarına ulaştığı dönem ele alınıyor.
SÜHA ILGAZ
Yönetişim
Burjuvazinin yönetim biçiminde gerçekleştirmek istediği değişim altyapıdaki kaynakları ile ilişkisi içinde inceleniyor.
İREM YALIMPALA
‘Yurtsever savaş’ ve sonrasında Sovyetler
İDEOLOJİK YABANCILAŞMA ve BÜROKRASİNİN HAKİMİYETİ
İkinci Emperyalist Paylaşım Savaşı ve ardından gelen dönem, Sovyet iktidarının tarihi içerisinde, revizyonizmin hakimiyeti ve bürokrasinin iktidarına giden koşulları hazırlaması açısından önem taşıyor.
SÜHA ILGAZ
Sovyetlerde ‘reformlar’ ya da ‘deformasyon’
REFORMİST REVİZYONİZM ve EKONOMİK YABANCILAŞMA
Sovyet tarihinin incelenmesinde revizyonizmin hakim olup rejimin tıkanıklığa sürüklendiği dönem ele alınıyor.
SÜHA ILGAZ
Sovyetlerde karşıdevrim
Sovyet iktidarının yıkılmasıyla sonuçlanan son dönemi inceleniyor.
SÜHA ILGAZ
Yabancılaşma ve bürokratikleşmeyle
Sosyalizmin kuruluşuna ilişkin teorinin geliştirilmesini hedefleyen değerlendirmenin odaklandığı Sovyetler Birliği’nin karakteri ele alınıyor.
SÜHA ILGAZ
TEORİK TEMELLER
MARKSİZMDE KOMÜNİZME GEÇİŞ SORUNU
Marksizme ait önemli bir konu, klasiklerde ele alınışı ile sergileniyor ve tartışmalara sağlam bir zemin oluşturuluyor.
SÜHA ILGAZ
KAPİTALİST DEVLETİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Marksizme ait önemli bir konu, temel olarak nasıl bir yaklaşımla ele alınmalı? Bu konuda ilk sözler, tartışmalarda ön açıcı olması amacıyla ifade ediliyor.
CEMİL TUNA
İlk dönem marksistlerde ve Lenin’de emperyalizm
20. yüzyılın başındaki tartışmalar ve taraflaşmalar, esas olarak, yıkılan sosyalizmler sonrası kaldığı yerden devam ediyor.
HACI YILDIZ
Devlet ve ideoloji
Devlet nasıl işler sorusuna ideoloji dolayımıyla yaklaşan çalışma, ideoloji tartışmalarında politik konumlanmaları sorguluyor.
İREM YALINPALA
Tanımı ve kapsamı açısından
Her işçi sınıfı tanımı farklı bir siyasallığa çıkmakta, her siyasallık ise kendine uygun bir sınıf tanımı yapmaktadır.
HACI YILDIZ
Sermaye birikimi sorunu
Krizsiz bir kapitalizm düşünmek, ücretli emek olmadan sermayenin olabileceğini ileri sürmek anlamına gelecektir. Krizin kaynağı sermayedir.
HACI YILDIZ
Sosyalist devlet
Proletarya demokrasisinin ne olduğu ve tarihsel deneyden çıkan sonuçlar ışığında, proleter devletin niteliklerinin ne olması gerektiği saptanabilir.
SÜHA ILGAZ
İşçi sınıfının komünizm mücadelesinde program ve strateji sorunları
DEMOKRATİK DEVRİM ve SOSYALİST DEVRİM
Devrimci adımın saptanması, devrim anlayışının teorik netlikle ifade edilmesini öngerektirir. Strateji, teorik netlikler üzerinden inşa edilmelidir.
SÜHA ILGAZ
Kendi kaderini tayin hakkı
ULUSAL SORUN ve SINIFSAL SORUN
Ulusal hareket içerisinde işçi sınıfının, komünizmin özgürlüğü, bağımsızlığı, ulusal mücadelenin başarısının olduğu kadar sosyalizm mücadelesinin gelişmesinin de güvencesidir.
SÜHA ILGAZ
Bu üç kavramın bağlantılarını ve birbirleriyle ilişkisini diyalektik olarak kuramayan siyasi çizgiler, kazandıkları başarıyı uzun vadeye taşıyamazlar.
K. ALİ
Ulusal sorun ekseninde
Türkiye ve Kürdistan için komünistlerin devrim programlarının sınırlarının, dayanacakları nesnel zemin açısından tanımlanmadan önce, ulusal sorun açısından netleştirilmesi gerekmektedir.
HACI YILDIZ
Komünist işçi partisinin
İşçi sınıfının komünist partisinin yaratılması meselesi, sınıf mücadelesinin komünizm hedefine ulaşabilmesinin gereklilikleri çerçevesine yerleştirilirken Rusya’daki deneyimin bazı örneklerine deyiniliyor.
SÜHA ILGAZ
Tarihsel ve sınıfsal gelişimi açısından
Demokrasi kavramının sınıfsal ve tarihsel temelleri ifade ediliyor.
HACI YILDIZ
İşçi sınıfının bağımsızlığı
Komünist işçi partisinin üç temel unsurundan biri olan program sorunu, işçi sınıfının bağımsızlığı ve ideolojik mücadelesi üzerinden tanımlanıyor.
SÜHA ILGAZ
TARTIŞMA - ELEŞTİRİ
Soru, sosyalist harekette ve özellikle geleneğimizde hangi yanlış karşılıkları buldu ve doğru yanıt hangisidir, yazının konusunu oluşturuyor.
CEMİL TUNA
Sosyalist demokrasi tartışması
PROLETARYA İHTİLALİ, DÖNEK KAUTSKY ve ‘BİZİM PLEHANOV’
Proletarya partisini bir dönem için arka planda tutulabilir bir konu olarak algılamak nasıl kabul edilebilmiş ve bunun sonuçları neler olmuştur? Kurtuluş hareketinin, ‘sosyalist demokrasi’ ekseninde geçirdiği evrim inceleniyor.
HACI YILDIZ
Birleşik çoğulcu bir yanılsama
ÖDP’den ‘ayrılmak’ sol liberalizmden ayrılmak anlamına gelir mi? bu partiden ‘yollarını ayıranların’ iddialarının sahiciliği tartışılıyor.
Piyasa sosyalizmi tartışması
Piyasa ile sosyalizmi uzlaştırma deneyimlerinin sonuncusu Aganbegyan’ın görüşlerine dayanan Gorbaçov’un öncülüğünde gerçekleşti. Sonuç ortada!
SÜHA ILGAZ
PARTİ TARTIŞMALARINDA GÜNCELLİK
Kitle partisi, çatı partisi vb konularda, kullanılan kavramları ayrıştırıp, tartışmada netliklere ulaşılmaya çalışılıyor.
HACI YILDIZ - SÜHA ILGAZ - İSMET ÖZTÜRK - CEMİL TUNA
Sekterizm ve burjuva demokratizmi
Yaygın olduğu üzere, sekterizmi ‘sol sapma’ ile özdeşleştirmenin yanlışlığı ve burjuva demokratizminin, sağ sapmanın, daha sekter ve dogmatik olabileceğini sergiliyor.
İREM YALINPALA
Genel seçimlerden yerel seçimlere
Komünist partisini yaratmadan işçi sınıfını siyaset sahnesine; seçimlerde bağımsız sınıf tavrını, işçi sınıfının çıkarlarını ve bu doğrultuda müttefiklerini burjuvazinin seçeneklerinin dışına taşıyabilmek mümkün değildir.
K. ALİ
Sendika politikamız açısından
‘YENİ SENDİKACILIK’ ANLAYIŞLARI
Kapitalizmin ve işçi sınıfının nitelik değiştirdiği tezleri üzerinde yaygınlaşan ‘yeni sendikacılık’ anlayışlarının eleştirisi, sendikal politikamızı belirginleştirmemize olanak sağlıyor.
K. ALİ
Demokrasi tartışmaları içerisinde
‘Demokrasi’ adına alınan belirli Avrupa Birliği yandaşı ve karşıtı tutumlar tartışılıyor.
KUZEY YALÇIN
Eski yol arkadaşlarımız tartışıyor/ayrışıyor
SDP’nin bölünmesinin temelinde yatan teorik anlayış, –“bölünmeye, parçalanmaya çare” olarak ileri sürülmüş olan– “sosyalist demokrasi” anlayışı eleştiriliyor.
Proletarya partisi hedefiyle yola çıkan
Kurtuluş hareketinin geçmişi, komünist işçi partisinin inşası perspektifinden değerlendiriliyor.
RSDİP - RKP - SBKP tarihinde
Program sorununa yönelik olarak, Bolşevik partinin tarihi boyunca sahip olduğu programları ele alınıyor.
SÜHA ILGAZ
Sovyetler Birliği’nin karakterine ilişkin
Çeşitli Sovyetler Birliği değerlendirmeleri ile onların kaynaklandıkları, Sovyetler Birliği’nin tarihsel dönemleri boyunca yöneltilen eleştiriler ele alınıyor.
SÜHA ILGAZ
Sovyetler Birliği değerlendirmeleri
TEK ÜLKEDE SOSYALİZM TARTIŞMALARI
Sovyetler Birliği’ne ilişkin ilk değerlendirmeler arasında sayılan ‘tek ülkede sosyalizmin olanaksızlığı’ görüşü, tarihsel ve kavramsal çerçevesi içinde tartışılıyor.
SÜHA ILGAZ
ÇEVİRİ
Üçüncü (Komünist) Enternasyonal Dördüncü Kongresi
Sosyalist hareketin tarihine ilişkin bu belge, bugün için de önemini koruyor.
STUTTGART ULUSLARARASI SOSYALİST KONGRESİ
Emperyalizm tartışmaları tarihinden bir belge sunuyoruz.
VLADİMİR İLYİÇ LENİN
Komünist Enternasyonal Üçüncü Kongresi
RKP’NİN TAKTİKLERİ ÜZERİNE TEZLER
İç savaş koşullarının değerlendirildiği resmi Komitern belgesi, dönemi anlamak açısından önem taşıyor.
PARTİ ÖRGÜTLENMESİNİN İLKELERİ ÜZERİNE
Komünist Enternasyonal Üçüncü Kongresi
KOMÜNİST PARTİLERİNİN ÖRGÜTSEL YAPISI, YÖNTEMLERİ ve ÇALIŞMASI ÜZERİNE TEZLER
Lenin’in ‘fazla Rusça olmuş ama her satırının altına imzamı atarım’ dediği tezler, herkesin keyfince, kendi diline tercüme etmek yoluyla, altına imza atmaktan kaçındığı, enternasyonalist devrimci geleneğin mirasıdır.
Komünist Enternasyonal İkinci Kongresi
ULUSAL ve SÖMÜRGE SORUNLARI ÜZERİNE TEZLER ve EKLERİ
Taslaklarını Lenin’in hazırladığı ve Roy’un ekleriyle birlikte Komintern’in 2. Kongresinde kabul edilen Tezler ulusal sorunun değerlendirilmesinde temel belge niteliğini koruyor.
RUS SOSYAL-DEMOKRATLARININ GÖREVLERİ
1897’de sürgünde yazılmış olan makale, komünist işçi partisinin inşa sürecinin ilk aşamalarındaki görevlere işaret ediyor.
VLADİMİR İLYİÇ LENİN
18 - 23 Mart 1919 tarihinde düzenlenen Sekizinci Parti Kongresinde kabul edilen
RUSYA KOMÜNİST PARTİSİ PROGRAMI
Ekim Devrimini gerçekleştiren Bolşevik Parti’nin sosyalizmin inşasına yol gösteren programı, komünizmin oportünizmden ayrımını çizmek bakımından belirleyici bir belge niteliğini korumaktadır.
AJİTASYON - PROPAGANDA
Düzen partilerine oy yok
Devrim ve sosyalizm için örgütlenelim, mücadele bayrağını yükseltelim!
Savaşı, kaynaklandığı emperyalizmi ortadan kaldıracak gerçek güç işçi sınıfıdır
YA EMPERYALİST KAPİTALİST BARBARLIK YA SOSYALİZM
Kapitalizmin krizlerine, emperyalistlerin savaş politikalarına karşı devrim ve sosyalizm için örgütlenelim, mücadele bayrağını yükseltelim!
İşçi sınıfının savaşa karşı ezilenlerin mücadelesini geliştirmek, emperyalizmi, kapitalizmi yok etmeye yöneltmek için dünya çapındaki ihtiyacıdır.
Kahrolsun sömürgecilik, yayılmacılık, saldırganlık
Haydi 1 Mayıs 2004’e!
KÖLELİK YASALARI DEĞİL, İŞ GÜVENCESİ
Kapitalizm her ülkenin ve bütün dünyanın işçi sınıflarının birliğiyle, ortak mücadelesiyle yok edilecektir.
KURTULUŞ KAVGADA ÖZGÜRLÜK SOKAKTA
İşsizlik, yoksulluk, kölece çalıştırma
İşçi sınıfı, birliğini, işyerinden dünya ölçeğine kadar gerçekleştirerek, kendisine saldırmakta olan burjuvaziye karşı direnebilir, onu yenilgiye uğratabilir; işçi sınıfının evrensel ve nihai çıkarlarını temsil eden komünizm sınıfı birleştirebilir, mücadelesini yükseltebilir.
Sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için
Özelleştirme ve işten atılmalara bir örnek:
28 Mart yerel seçimleri, çeşitli burjuva politikaları ve
Yerel seçimlere giderken genel olarak seçimlere yönelik kavrayış ortaya konuluyor ve seçimlerde alınan tutum buna dayandırılıyor.
Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm
HAYDİ KOMÜNİZM BAYRAĞINI YÜKSELTELİM
Sadece geleceğimizi değil, bugünümüzü ve dünümüze ait ne varsa, bütün hepsini istiyorlar.
Her zaman, her yerde
Emperyalist saldırı örgütü NATO’ya geçit yok!
ÖZGÜRLÜK SOKAKTA KURTULUŞ KAVGADA
İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, bütün engellemeler ve tehditlere rağmen coşkuyla yaşandı.
Peşinde suç ortakları da var
İstanbul NATO’yu bekliyor, kavgaya hazırlanıyor.
KÜRESEL SALDIRIYA KARŞI DURALIM
Özelleştirmelerden sosyal devletin tasfiyesine, işsizlikten taşeronlaştırmaya kadar işçilerin, emekçilerin haklarına yönelen saldırılar emperyalizmin dünya ölçeğindeki saldırısının parçasıdır.
Sömürüye, baskıya, saldırılara karşı
Yaşasın işçi sınıfının mücadele birliği
Kürdüyle Türküyle, her milletten işçi ve emekçiler olarak bu yıl da 1 Mayıs’ta yerimiz, sermayenin saldırısına karşı hep birlikte alanlardır.
Sen ses vermezsen
SAĞLIK HAKKI DA YOK EĞİTİM HAKKI DA
Yaşasın işçi sınıfının başkaldırısı
İşçi sınıfının kazanımlarına saldırıldığı, en temel haklarının sınırlandığı, elinden alındığı koşullar sürüyor.
BÜYÜK BAŞKALDIRININ KAZANIMLARI VE ZAAFLARI
İşçi sınıfının birlik, mücadele, dayanışması için
HAYDİ MÜCADELEYE, HAYDİ ÖRGÜTLENMEYE
1 Mayıs bizi çağırıyor
İnsanlığı emperyalist kapitalizmden ve her türlü baskı ve sömürüden kurtaracak olan işçi sınıfının mücadelesidir.
Kapitalist düzenin temsilcilerine oy yok
Savaş ve katliam girişimleriyle darbe ya da şeriat tehlikelerini durdurabilecek olan tek gerçek güç, işçi sınıfının toplumun tüm ezilenlerini etrafında toplayarak yükselttiği mücadelesidir.
Yaşasın 1 Mayıs!
Burjuvazinin bütün saldırılarını yenecek güç işçi sınıfının örgütlü gücüdür.
Yaşamı, mücadelesi ve görüşleri
19 Kasım 2011’de kaybettiğimiz yazarımız, yoldaşımız İsmet Öztürk, hem Kurtuluş hem Türkiye sosyalist hareketinde özel bir yer tutar.
1 Mayıs 2012’de
POLİTİK GERÇEKLER ve KOMÜNİST POLİTİK TUTUM
İçinde bulunulan koşullarda işçi sınıfının mücadele talepleri dile getiriliyor ve işçi sınıfının komünist partisi hedefi vurgulanıyor.
10 Ağustos 2014
Komünist politik seçeneğin yokluğunda gündemdeki seçimin antidemokratik boyutları sıralanmakta, demokratik seçeneğin geliştirilemediğine işaret edilmektedir.
ÖNE ÇIKANLAR
NEYDİ VE NEDEN ÇÖKTÜ?
SSCB’NİN KARAKTERİ ÜZERİNE BİR ÇÖZÜMLEME
Süha ILGAZ
Ütopya Yayınevi
KİTAPÇILARDA
Kurtuluş hareketinde olduğu gibi, genel olarak Türkiye sosyalist hareketinde de, yaşamıyla, mücadelesiyle, görüşleriyle özel bir yer tutan, yazarımız, yoldaşımız İsmet Öztürk’ü 19 Kasım 2011 günü kaybetmiştik. Vasiyet ederek bedenini bilimin hizmetine sunduğu Pamukkale Üniversitesi’nde görevi sona erince, O’nu 20 Haziran 2015 günü Rumelikavağı’nda, yoldaşlarının, dostlarının katılımıyla, kızı Ekin’in yanına, doğaya uğurladık.
İSMET ÖZTÜRK YAŞAMI, MÜCADELESİ VE GÖRÜŞLERİ İLE YOL GÖSTERİYOR
SOVYETLER BİRLİĞİ’NİN KARAKTERİNE İLİŞKİN FARKLI DEĞERLENDİRMELER
Sovyetler Birliği eleştirileri ve değerlendirmeleri, işçi sınıfının yeni sosyalizm deneyimlerine yol gösterecek komünizmin geliştirilmesi açısından önem taşır.
GEÇMİŞİN DEĞERLENDİRİLMESİ: KURTULUŞ’UN ‘YOL AYRIMI’
Çeşitli ‘yol ayrımları’ sonucu bölünmeler ve farklı yönlerde sapmalar yaşayan Kurtuluş hareketinin teori, pratik ve örgütlenmesinin, belirleyici dönüm noktalarıyla ele alınarak “proletarya partisi” hedefi açısından irdelendiği geçmiş değerlendirmesi, “İşçi Sınıfının Komünist Programı İçin Temel İlkeler” metniyle ileri sürülen perspektifin oluşumunda önemli rol sahibidir.
İşçi Sınıfının Komünist Programı İçin TEMEL İLKELER
Komünist programın üretilmesi çalışmalarına yol göstermek amacıyla hazırlanan “Temel İlkeler”, işçi sınıfının komünizm mücadelesinde ulaştığı en ileri örgütsel düzeye karşılık gelen Komünist Enternasyonal’in üzerinde kurulduğu politik çizgiyi ifade etme iddiasıyla, bütün sosyalistleri, işçi sınıfının mücadelesine önderlik etmek üzere komünizmi benimsemeye çağırmaktadır.
SİTE HARİTASI
sayı 2 /
sayı 3 /
sayı 4 /
sayı 10 /
sayı 12 /
sayı 13 /
sayı 14 /
Tezkere /
Pakistan /
SDP /
Geçmiş: Kurtuluş / / (formalı)
Anayasa /
Sovyetler Birliği / / (formalı)
İNTERNET SİTESİ ve
ELEKTRONİK POSTA
ADRESLERİ
internet sitesi:
kurtulussosyalistdergi.awardspace.info
erişim sayfası:
kurtulussosyalistdergi.blogspot.com
elektronik posta:
kurtulussosyalistdergi@gmail.com