Arjantin’den Afganistan’a
Esas olarak küreselleşme döneminin bitişi olan ikiz kulelere saldırıyla bütün dünya savaş ve terör denklemine göre algılanmaya ve algılatılmaya başlandı.
Koşulları, gelişimi, gerçekleştirdikleri
Yıkılan neydi, yaşanan sosyalizm deneyimi bize nasıl dersler bıraktı sorusuna yanıt aranacak dizinin ilk yazısı iç savaş yıllarına kadar olanları değerlendiriyor.
SÜHA ILGAZ
KAPİTALİST DEVLETİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Marksizme ait önemli bir konu, temel olarak nasıl bir yaklaşımla ele alınmalı? Bu konuda ilk sözler, tartışmalarda ön açıcı olması amacıyla ifade ediliyor.
CEMİL TUNA
Sosyalist demokrasi tartışması
PROLETARYA İHTİLALİ, DÖNEK KAUTSKY ve ‘BİZİM PLEHANOV’
Proletarya partisini bir dönem için arka planda tutulabilir bir konu olarak algılamak nasıl kabul edilebilmiş ve bunun sonuçları neler olmuştur? Kurtuluş hareketinin, ‘sosyalist demokrasi’ ekseninde geçirdiği evrim inceleniyor.
HACI YILDIZ
Birleşik çoğulcu bir yanılsama
ÖDP’den ‘ayrılmak’ sol liberalizmden ayrılmak anlamına gelir mi? bu partiden ‘yollarını ayıranların’ iddialarının sahiciliği tartışılıyor.
ŞUBAT 2002
2
YAŞASIN SINIF MÜCADELESİ!
“Eğer sizler işçi sınıfı hareketini burjuva reformizminin dümen suyuna takmaya çalışan marksizmin kalpazanları değilseniz, iktidar sorununun devrimin temel meselesi olduğunu görmek zorundasınız.”
Zeki Erginbay
ÖNE ÇIKANLAR
NEYDİ VE NEDEN ÇÖKTÜ?
SSCB’NİN KARAKTERİ ÜZERİNE BİR ÇÖZÜMLEME
Süha ILGAZ
Ütopya Yayınevi
KİTAPÇILARDA
Kurtuluş hareketinde olduğu gibi, genel olarak Türkiye sosyalist hareketinde de, yaşamıyla, mücadelesiyle, görüşleriyle özel bir yer tutan, yazarımız, yoldaşımız İsmet Öztürk’ü 19 Kasım 2011 günü kaybetmiştik. Vasiyet ederek bedenini bilimin hizmetine sunduğu Pamukkale Üniversitesi’nde görevi sona erince, O’nu 20 Haziran 2015 günü Rumelikavağı’nda, yoldaşlarının, dostlarının katılımıyla, kızı Ekin’in yanına, doğaya uğurladık.
İSMET ÖZTÜRK YAŞAMI, MÜCADELESİ VE GÖRÜŞLERİ İLE YOL GÖSTERİYOR
SOVYETLER BİRLİĞİ’NİN KARAKTERİNE İLİŞKİN FARKLI DEĞERLENDİRMELER
Sovyetler Birliği eleştirileri ve değerlendirmeleri, işçi sınıfının yeni sosyalizm deneyimlerine yol gösterecek komünizmin geliştirilmesi açısından önem taşır.
GEÇMİŞİN DEĞERLENDİRİLMESİ: KURTULUŞ’UN ‘YOL AYRIMI’
Çeşitli ‘yol ayrımları’ sonucu bölünmeler ve farklı yönlerde sapmalar yaşayan Kurtuluş hareketinin teori, pratik ve örgütlenmesinin, belirleyici dönüm noktalarıyla ele alınarak “proletarya partisi” hedefi açısından irdelendiği geçmiş değerlendirmesi, “İşçi Sınıfının Komünist Programı İçin Temel İlkeler” metniyle ileri sürülen perspektifin oluşumunda önemli rol sahibidir.
İşçi Sınıfının Komünist Programı İçin TEMEL İLKELER
Komünist programın üretilmesi çalışmalarına yol göstermek amacıyla hazırlanan “Temel İlkeler”, işçi sınıfının komünizm mücadelesinde ulaştığı en ileri örgütsel düzeye karşılık gelen Komünist Enternasyonal’in üzerinde kurulduğu politik çizgiyi ifade etme iddiasıyla, bütün sosyalistleri, işçi sınıfının mücadelesine önderlik etmek üzere komünizmi benimsemeye çağırmaktadır.
SİTE HARİTASI
sayı 2 /
sayı 3 /
sayı 4 /
sayı 10 /
sayı 12 /
sayı 13 /
sayı 14 /
Tezkere /
Pakistan /
SDP /
Geçmiş: Kurtuluş / / (formalı)
Anayasa /
Sovyetler Birliği / / (formalı)
İNTERNET SİTESİ ve
ELEKTRONİK POSTA
ADRESLERİ
internet sitesi:
kurtulussosyalistdergi.awardspace.info
erişim sayfası:
kurtulussosyalistdergi.blogspot.com
elektronik posta:
kurtulussosyalistdergi@gmail.com