EYLÜL 2001
İŞÇİ SINIFININ KOMÜNİST PROGRAMI İÇİN TEMEL İLKELER
Komünist programın üretilmesine yol göstermeyi amaçlayan “Temel İlkeler” çalışmalarımızın teorik çerçevesini oluşturuyor.
MART 2004
28 MART YEREL SEÇİMLERİ, ÇEŞİTLİ BURJUVA POLİTİKALARI VE
Yerel seçimlere giderken genel olarak seçimlere yönelik kavrayış ortaya konuluyor ve seçimlerde alınan tutum buna dayandırılıyor.
AĞUSTOS 2007
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üst boyuta tırmanan politik kriz içerisinde gerçekleştirilmiş olan parlamento seçimlerinin sonuçları ele alınarak karşılıklı mücadele eden politik aktörlerin tutumları değerlendiriliyor.
EKİM 2007
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE REFERANDUM
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi doğrultusunda anayasa değişikliği gündeme gelmişken genel olarak anayasaların konum ve işlevlerine değiniliyor ve referanduma sunulan anayasa değişikliğinin karşılık geldiği gelişme ve süreçlere işaret ediliyor.
ARALIK 2007
Güney Kürdistan’a gerçekleştirilen sınır ötesi operasyon çerçevesinde tırmandırılan milliyetçilik, şovenizm ve ırkçılık sergilenip Kürt hareketinin tarihsel süreci özetleniyor, yeniden biçimlenen politik saflaşmalar ele alınarak değişen dengeler ekseninde Ortadoğu’daki gelişmeler değerlendiriliyor.
OCAK 2008
BUTTO SUİKASTINA UZANAN ÇATIŞMA SÜRECİNDE
Pakistan’daki çatışma sürecinin etkisi yalnızca Pakistan ile sınırlı değildir. Dünya ölçeğine uzandığı gibi, Pakistan ile ‘model’ ilişkisi içindeki Türkiye açısından da özel bir önem taşır.
ŞUBAT 2008
ESKİ YOL ARKADAŞLARIMIZ TARTIŞIYOR/AYRIŞIYOR
SDP’nin bölünmesinin temelinde yatan teorik anlayış, –“bölünmeye, parçalanmaya çare” olarak ileri sürülmüş olan– “sosyalist demokrasi” anlayışı eleştiriliyor.
MAYIS 2008
1 MAYIS 2008
SENDİKAL BÜROKRASİ VE SINIF MÜCADELESİ
1 Mayıs’ta Taksim’e yürüyenlere büyük şiddet uygulanırken Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunun kabul edilmesi talebi toplumsal meşruiyet kazandı.
TEMMUZ 2008
BİR KERE DAHA REJİM TARTIŞMASINA YOL AÇAN
AKP’nin kapatılması ve Ergenekon davalarıyla derinleşen politik krizde küreselleşmeci-islamcılık ile milliyetçi-militarizm arasındaki saflaşma keskinleşirken, düzen içi seçenekler karşısında çözüm sağlayacak tek güç olarak işçi sınıfının bağımsız hareketi vurgulanıyor.
AĞUSTOS 2008
EGEMEN SINIFIN TARAFLARINA
Küreselleşmeci-islamcı ve milliyetçi-militarist cepheler arasında tırmanan saflaşmada ‘şeriat tehlikesi’ ya da ‘darbe tehlikesi’ adına egemen sınıfın politikalarından birinin ya da karşıtının tarafında yer alanlar eleştiriliyor.
KASIM 2008
EKONOMİK KRİZ ÜZERİNE
Ekonomik kriz kapitalizmin ve emperyalizmin gelişimi temeli üzerinde açıklanıyor.
MART 2009
KÜRESEL ÖLÇEKTE DEĞİŞEN POLİTİK KOŞULLARDA
Yerel seçimler öncesi dünyanın ve Türkiye’nin ekonomik ve politik koşulları inceleniyor ve seçimlerde tutum ifade ediliyor.
AĞUSTOS 2009
AKP ve ULUSAL SORUN
AKP hükümetinin öne sürdüğü ‘Kürt Açılımı’ paketinin belirsiz niteliği vurgulanıyor ve ulusal sorunun tutarlı ve köklü çözümünün gerçekleşmesinin yoluna işaret ediliyor.
ARALIK 2009
PROLETARYA PARTİSİ HEDEFİYLE YOLA ÇIKAN
Kurtuluş hareketinin geçmişi, komünist işçi partisinin inşası perspektifinden değerlendiriliyor.
OCAK 2010
KONTR-GERİLLA DEVLETİ ve
KÜRT SORUNU
Soğuk savaşın yerini tek kutupluluğa bıraktığı dönemde, ‘milliyetçilik’ yerine ‘küreselleşmecilik’ öne çıkarken egemen politikalar olarak ‘komünizm düşmanlığı’ - ‘sosyal demokrasi’ ikilisinin yerini ‘islam düşmanlığı’ - ‘ılımlı islam’ alıyor.
HAZİRAN 2010
DEVLET ÖRGÜTLENMESİNDE DÜZENLEMELER,
ORTADOĞU’DA YENİ ROL ve AKP
AKP hükümeti boyunca tırmanan ve Anayasa referandumu öncesi keskinleşen gerilimler, emperyalizm ve oligarşinin politik tercihleri arasındaki çelişki ve mücadeleleri yansıtıyor.
TEMMUZ 2010
DÜZELTMELER, KISMİ İYİLEŞTİRMELER YETMEZ
Anayasa değişikliği referandumu bağımsız politik tutum açısından ele alınıyor.
MAYIS 2011
12 HAZİRAN SEÇİMLERİNE GİDERKEN
Ekonomik kriz, Arap isyanları, gelişen toplumsal mücadeleler karşısında AKP’nin rolü ele alınıyor, seçimlerde farklı tutumlara değiniliyor.
ARALIK 2011
YAŞAMI, MÜCADELESİ VE GÖRÜŞLERİ
19 Kasım 2011’de kaybettiğimiz yazarımız, yoldaşımız İsmet Öztürk, hem Kurtuluş hem Türkiye sosyalist hareketinde özel bir yer tutar.
NİSAN 2012
1 MAYIS 2012’de
POLİTİK GERÇEKLER ve
KOMÜNİST POLİTİK TUTUM
İçinde bulunulan koşullarda işçi sınıfının mücadele talepleri dile getiriliyor ve işçi sınıfının komünist partisi hedefi vurgulanıyor.
KASIM 2012
EMPERYALİST ‘DEMOKRASİ TEŞVİKÇİLİĞİ’ İLE
İSLAMCI ‘CİHATÇILIK’ KISKACINDA
‘Arap Baharı’ süreci, emeperyalizmin değişen politikaları ile bağlantılı biçimde inceleniyor.
HAZİRAN 2013
ANAYASA, SURİYE, ULUSAL SORUN
‘Çözüm Süreci’, Suriye iç savaşında Kürtlerin konumundan anayasa tartışmalarında alınan tutumlara kadar çeşitli boyutlarıyla ele alınıyor.
EKİM 2013
ORTADOĞU’DA DENGELER DEĞİŞİRKEN
GEZİ DİRENİŞİ ile
ERDOĞAN’IN YIKILAN HAYALLERİ
Uzun zamandır görülmeyen ölçekte yığınsallaşarak AKP hükümetinin ‘sarsılmaz istikrar’ görüntüsünü paramparça eden Gezi hareketi inceleniyor.
MART 2014
ORTADOĞU’DAKİ GELİŞMELER EKSENİNDE
TÜRKİYE’DEKİ POLİTİK ÇATIŞMALAR
YEREL SEÇİMLERE GİDERKEN TÜRKİYE
Seçim tartışmalarına yönelik olarak AKP hükümetinin üç dönemi, CHP politikaları ve Kürt hareketindeki gelişmeler üzerinde duruluyor.
TEMMUZ 2014
10 AĞUSTOS 2014
Komünist politik seçeneğin yokluğunda gündemdeki seçimin antidemokratik boyutları sıralanmakta, demokratik seçeneğin geliştirilemediğine işaret edilmektedir.
OCAK 2015
SOVYETLER BİRLİĞİ’NİN KARAKTERİNE İLİŞKİN
Çeşitli Sovyetler Birliği değerlendirmeleri ile onların kaynaklandıkları, Sovyetler Birliği’nin tarihsel dönemleri boyunca yöneltilen eleştiriler ele alınıyor.
SÜHA ILGAZ
MAYIS 2015
TÜRKİYE’DE SİYASİ GELİŞMELER VE
‘Başkanlık sistemi’ dayatması ve ‘tek adam diktatörlüğü’ tehlikesi nedeniyle ‘kritik’ olarak nitelenen 7 Haziran seçimlerine uzanan siyasi gelişmeler ele alınıyor.
EKİM 2015
TEKRAR GENEL SEÇİM
7 Haziran seçimlerinde Erdoğan ve AKP istedikleri sonucu alamayınca 1 Kasım’da seçimler tekrarlanıyor.
KASIM 2015
SOVYETLER BİRLİĞİ DEĞERLENDİRMELERİ
TEK ÜLKEDE SOSYALİZM TARTIŞMALARI
Sovyetler Birliği’ne ilişkin ilk değerlendirmeler arasında sayılan ‘tek ülkede sosyalizmin olanaksızlığı’ görüşü, tarihsel ve kavramsal çerçevesi içinde tartışılıyor.
SÜHA ILGAZ
HAZİRAN 2016
İŞÇİ SINIFININ KOMÜNİST PARTİSİNİN YOKLUĞUNDA
Dünya, Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan ölçeğinde ırkçılık, şovenizm, katliam ve savaşlarla kaos boyutuna ilerleyen tehditler ele alınırken işçi sınıfının komünist partisinin var olmamasının gelişmeler üzerinde belirleyici etkisi vurgulanıyor.
AĞUSTOS 2016
TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜ İÇİN
‘ALLAHIN LÜTFETTİĞİ’
15 Temmuz cuntacılarının darbe denemesi, temsil ettiği iktidar çatışmaları, Suriye iç savaşı ve Kürdistan’daki gelişmeler ile bağlantıları içerisinde ele alınıyor.
NİSAN 2017
16 NİSAN ANAYASA REFERANDUMU
TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜNE HAYIR!
Bütün dünyada şoven milliyetçi, ırkçı, korunmacı, savaşçı politikaların yaygınlaştığı koşullarda, Türkiye, açık diktatörlüğe gidişte kritik bir seçimle karşı karşıya.
MAYIS 2018
24 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE
TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜ DURDURULMALI!
Emperyalizmin değişen politikalarıyla artan saldırganlığı Ortadoğu ve Suriye’de vekiller savaşına yansırken, bu çatışmaların doğrudan içinde yer alan Türkiye’de açık diktatörlüğe giden süreç cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleriyle son dönemecine ulaşıyor.
MART 2019
DİN VE MİLLET ADINA TERÖR ESTİREN İKTİDAR,
ONU TAKLİT EDEN MUHALEFET
İşçi sınıfının bağımsız politik mücadelesinin eksikliği koşullarında, islamcılık, milliyetçilik, yayılmacılık ve saldırganlığı tırmandırarak açık diktatörlüğü yerleştirmeye yönelen iktidarı, bu konularda onunla yarışa giren muhalefet durduramıyor.
HAZİRAN 2019
YENİLENEN İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜNÜ DURDURMA FIRSATI
31 Mart seçimlerinin Saray’ın hedeflediği biçimde sonuçlanmaması, onun planlarını bozarak tek adam diktatörlüğü rejiminin yerleştirilmesi açısından 23 Haziran seçimlerine kritik önem kazandırdı.
MAYIS 2022
EMPERYALİZMİN UZUN YÜRÜYÜŞÜ SÜRÜYOR
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ulusal sorun ve savaş konularıyla ilişkili politik tutum alınmasını gündeme getirdi.
NİSAN 2023
AÇIK DİKTATÖRLÜĞE GEÇİŞ DÖNEMİNDE POLİTİK SEÇENEKLER
TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜNÜ DURDURMA ZORUNLULUĞU
Yaşanmakta olan açık diktatörlüğe geçiş koşullarında gerçekleşecek 2023 seçimlerinde alınması gereken tutum vurgulanıyor.
TEMMUZ 2023
CUMHURBAŞKANLIĞI VE PARLAMENTO SEÇİMLERİNİN KAZANANI
2023 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde iktidar ve muhalefet tarafından alınan politik tutumlar seçim sonuçları açısından değerlendiriliyor.
ÖNE ÇIKANLAR
NEYDİ VE NEDEN ÇÖKTÜ?
SSCB’NİN KARAKTERİ ÜZERİNE BİR ÇÖZÜMLEME
Süha ILGAZ
Ütopya Yayınevi
KİTAPÇILARDA
Kurtuluş hareketinde olduğu gibi, genel olarak Türkiye sosyalist hareketinde de, yaşamıyla, mücadelesiyle, görüşleriyle özel bir yer tutan, yazarımız, yoldaşımız İsmet Öztürk’ü 19 Kasım 2011 günü kaybetmiştik. Vasiyet ederek bedenini bilimin hizmetine sunduğu Pamukkale Üniversitesi’nde görevi sona erince, O’nu 20 Haziran 2015 günü Rumelikavağı’nda, yoldaşlarının, dostlarının katılımıyla, kızı Ekin’in yanına, doğaya uğurladık.
İSMET ÖZTÜRK YAŞAMI, MÜCADELESİ VE GÖRÜŞLERİ İLE YOL GÖSTERİYOR
SOVYETLER BİRLİĞİ’NİN KARAKTERİNE İLİŞKİN FARKLI DEĞERLENDİRMELER
Sovyetler Birliği eleştirileri ve değerlendirmeleri, işçi sınıfının yeni sosyalizm deneyimlerine yol gösterecek komünizmin geliştirilmesi açısından önem taşır.
GEÇMİŞİN DEĞERLENDİRİLMESİ: KURTULUŞ’UN ‘YOL AYRIMI’
Çeşitli ‘yol ayrımları’ sonucu bölünmeler ve farklı yönlerde sapmalar yaşayan Kurtuluş hareketinin teori, pratik ve örgütlenmesinin, belirleyici dönüm noktalarıyla ele alınarak “proletarya partisi” hedefi açısından irdelendiği geçmiş değerlendirmesi, “İşçi Sınıfının Komünist Programı İçin Temel İlkeler” metniyle ileri sürülen perspektifin oluşumunda önemli rol sahibidir.
İşçi Sınıfının Komünist Programı İçin TEMEL İLKELER
Komünist programın üretilmesi çalışmalarına yol göstermek amacıyla hazırlanan “Temel İlkeler”, işçi sınıfının komünizm mücadelesinde ulaştığı en ileri örgütsel düzeye karşılık gelen Komünist Enternasyonal’in üzerinde kurulduğu politik çizgiyi ifade etme iddiasıyla, bütün sosyalistleri, işçi sınıfının mücadelesine önderlik etmek üzere komünizmi benimsemeye çağırmaktadır.
SİTE HARİTASI
sayı 2 /
sayı 3 /
sayı 4 /
sayı 10 /
sayı 12 /
sayı 13 /
sayı 14 /
Tezkere /
Pakistan /
SDP /
Geçmiş: Kurtuluş / / (formalı)
Anayasa /
Sovyetler Birliği / / (formalı)
İNTERNET SİTESİ ve
ELEKTRONİK POSTA
ADRESLERİ
internet sitesi:
kurtulussosyalistdergi.awardspace.info
erişim sayfası:
kurtulussosyalistdergi.blogspot.com
elektronik posta:
kurtulussosyalistdergi@gmail.com